Оновлений і чекає на приліт лелеки: без “пакунків малюка” з пологових будинків Кам’янеччини ніхто не вертається

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Маленький кіндер ще в дорозі, але уже з приданим. Більше року як в Україні почали видавати «пакунки малюка», і сім’ї з новонародженими отримують найнеобхідніше для догляду за немовлям з перших днів його життя. Для матусі в породільних клопотах вкрай варто мати усе під руками, а не в найбільш незручний момент опинитися без потрібних речей, і тоді на татусів звалюється увесь тягар «принеси, докупи, знайди». Поза тим подарунок є гарною економією для сімейного гаманця, щоб придбати предмети його вмісту, варто викласти чималеньку суму в 5 тисяч гривень.

Новоспечені батьки зацінили корисність такого подарунку від держави, тому доставка бебі-боксів до адресатів має бути своєчасною. У великих містах відомі випадки із затримкою їх видачі й під час виписки з пологового сім’я навіть може не здогадуватися про державну підтримку, тож цікавимося, як діє програма на Кам’янеччині.

  • Щойно маля з’явилося на світ, як пакунок уже стоїть у палаті й готовий до використання. Коробки приходять наперед відповідно до середньої статистики пологів минулого періоду, тому можемо видавати одразу після народження дитинки. На цей час маємо запасів у достатній кількості, – коментує завідувач акушерсько-гінекологічним відділенням ЦРЛ Олександр Дудко.

На свого малюка чекають подаруночки у міському перинатальному центрі. Фахівці підтверджують інформацію колеги з району про забезпечення боксами кам’янчан у повній мірі.

  • Якщо на старті урядової ініціативи були деякі проблеми, то протягом цього року всі малята отримали свої пакунки під час виписки. За увесь час їх видано понад 1050 одиниць. Як у жовтні 94 дитинки народилося, стільки ж боксів поїхало з пологового будинку. Про це ми звітуємо в електронному варіанті на область, й на державному рівні регулюються подальша дата приходу та обсяг посилочок для найменшеньких, – зазначає заступник головного лікаря з медичної частини Кам’янець-Подільського перинатального центру Вікторія Яник. – Вагітні потрапляють до нас уже інформовані та обізнані про державну програму з різних джерел. На етапі підготовки до пологів на базі школи відповідального батьківства ведуться лекції про догляд за немовлятком, в тому числі розповідається про право на одноразову натуральну допомогу для новонародженої дитини.

Тож жодної необхідності скуповувати півмагазину, набирати речі навмання чи про запас, щоб потім зайве припадало пилюкою на полиці, немає, згодяться тільки одиничні придбання для перебування в пологовому. А це вже зовсім інші кошти, аніж робити шопінг за усією програмою. Новоявлені батьки повертаються з лікарні з повними руками: в одних – червонощокий подаруночок від Бога, в інших – комплект першочергових дитячих речей від держави.

З кінця жовтня кам’янчанки отримують оновлені бебі-бокси. Зі слів старшої акушерки акушерського відділення перинатального центру Олени Сорокатої, їх асортимент зріс до 38 позицій. Збільшено дитячий гардероб, одяг йде в різній розмірній сітці майже до року, а не як раніше – «чоловічків» вистачало лише на кілька місяців. У захваті породіллі від демісезонного комбінезона, який можна одягнути на виписку, та багатофункціонального розвиваючого килимка. Перелік також поповнили засоби гігієни для жінки. Новий пакунок малюка ззовні не змінився – це коробка-люлька 43x70x27 см, зате удосконалення складу зробило його більш практичним.

Нещодавно з’явилася інформація, що з наступного року пакунки знову переглянуть. Додасться пелюшок, повзунків та підгузків, поменшає дитячої косметики. Як оголосило Міністерство соціальної політики, вартість дитячої валізки при цьому не зміниться, а залишиться у межах п’яти тисяч гривень, як це свого часу й було визначено урядовою постановою.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар