Новації-2020

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

З 1 січня зросте розмір мінімальної зарплати до 4 723 гривень, як це передбачає бюджет-2020. Водночас зросте і прожитковий мінімум. Фізичні особи-підприємці платитимуть податки по-новому, а на власників з євробляхами чекають штрафи за порушення правил. У дію входять нові правила нарахування субсидій. Генеральна прокуратура стає Офісом Генпрокурора.

Зарплати, пенсії і субсидії

З 1 січня набуде чинності новий бюджет країни, який Верховна Рада затвердила ще 14 листопада.

Збільшення мінімальної зарплати, передбачене новим бюджетом, – до 4 723 гривень. Цей показник зросте на 550 гривень, або на 13%.

Прожитковий мінімум у січні збільшиться на 162 гривні – становитиме 2 027 гривень. Новий бюджет передбачає і зростання мінімуму до кінця року до 2 189 гривень:

  • з 1 січня – 2027 гривень;
  • з 1 липня – 2118 гривень;
  • з 1 грудня – 2189 гривень.

Мінімальна пенсія становитиме 1638 гривень.

Зміни торкнулись і виплат субсидій, так з 1 січня пільгові категорії українців зможуть перейти на готівкову форму грошової допомоги для оплати житлово-комунальних послуг впродовж всього опалювального періоду. У 2019-му році існували три види видатків на субсидії та пільги на компослуги: субвенція на надання пільг та субсидій на придбання твердого і рідкого палива, видатки на виплату пільг і субсидій у грошовій формі та субвенція місцевим бюджетам на надання пільг і субсидій. У 2020-му ж всі ці видатки об’єднають. Із січня українці отримуватимуть пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, купівлю твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу лише у грошовій формі.

Податки

Державна податкова служба України оприлюднила розміри податків та єдиного соціального внеску для фізичних осіб підприємців, які набрали чинності з 1 січня 2020 року. Зміни в розмірах податків пов’язані зі зміною прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, пояснюють в ДПС. Тож підприємці на першій групі спрощеної системи оподаткування з 1 січня платитимуть 1249,26 гривень на місяць (1039,06 гривень ЄСВ і 210,2 гривень єдиного податку). Підприємці на другій групі спрощеної системи – 1983,66 гривень на місяць (1039,06 гривень ЄСВ і 944,6 гривні єдиного податку). Для третьої групи спрощеної системи розмір єдиного податку залежатиме від розміру доходу і системи, яку обере платник: 3% від доходу за місяць для тих ФОП, які сплачують податок на додану вартість (ПДВ), і 5% від доходу для тих, хто ПДВ не платить.

Також з 1 січня зміниться розмір туристичного збору для готелів і хостелів. Він зросте до 23,62 гривні за ніч за одного внутрішнього туриста і до 236,15 гривні за ніч – за іноземного.

Електрокари

Із 1 січня в Україні набуде чинності закон про електромобілі. Зокрема, від початку року водіям бензинових та дизельних авто на законодавчому рівні буде заборонено паркуватися на місцях для електрокарів. За порушення передбачено штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 340 до 510 гривень. Крім того, автівку на пальному можуть навіть евакуювати.

Упродовж року електрокари в країні повинні перевести на зелені номерні знаки, а також впорядкувати питання руху та паркування екологічного транспорту.

Та євробляхи

1 січня 2020 року в країні завершиться відтермінування штрафів для власників євроблях. Тоді правоохоронці отримують формальне право штрафувати власників водіїв такого транспорту і виписувати їм штрафи у розмірі 170 тис. грн.

Водночас законодавство передбачає скасування в новому році штрафів у 170 тис. грн, які були виписані власникам авто з іноземною реєстрацією від завершення терміну дії попереднього відтермінування штрафів до 1 січня 2020 року. Ті люди, щодо яких були складені відповідні протоколи, будуть змушені виплатити всього 8,5 тис. грн.

Слід зазначити, що на вимогу власників таких авто після завершення канікул уряд має розглянути спрощення процедури розмитнення та відтермінування штрафів ще на 180 днів.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар