На Schoola militaria в Кам’янці облаштували військовий табір

Хоча фестиваль Schoola militaria давно й заслужено користується популярністю навіть далеко за межами України. Проте аби залучити до заходу ще більшу аудиторію, оргкомітет на чолі з директором Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Олександром Зарембою вирішили розширити його тематику культурно-освітньою складовою.

Численні екскурсанти отримали можливість не лише відвідати експозицію музею у пристінному корпусі, детально вивчити історію артилерії середньовічного Кам’янця, отримати грамоту, що засвідчує візит до твердині, скріплену «стародавньою» сургучною печаткою, оглянути околиці з висоти веж, поблукати у напівтемряві підземель

Розташування частини «військового» табору безпосередньо на території замку дозволило відвідувачам фортеці вивчити побут захисників середньовічного міста. Відкриті до спілкування реконструктори, відповідаючи на запитання, повідали про різновиди зброї, взуття, одягу та матеріали з яких вони виготовлені. Та все ж найбільший емоційний відгук, як завжди, викликали паблік-дисплеї одягу та спорядження піхоти польсько-угорського типу, шляхтича українських земель, козацької піхоти та військ іноземних найманців першої половини ХVІІ ст., тренування вояків народового та іноземного аутораменту – стрільба, перешикування , вправи з мушкетами та маневри у складі збірної сотні згідно статутів середини ХVІІ ст. Серед одинадцяти військово-реконструкторських груп особливе зацікавлення викликали показові виступи з тактики пікінерських підрозділів новачків фестивалю – англійців з Redregiment.

Війна – це не лише бої, але і дипломатія, політика, наукові винаходи, а тут без епістолярного мистецтва та вимірювальних приладів не обійтися. Лекція-майстер-клас заслуженого художника України, доцента Київського політехнічного університету Олекси Руденка пролила світло на виникнення та розвиток українського скоропису, а інтерактивна розповідь Всеволода Буравченка про астрономічні та навігаційні пристрої середньовіччя та раннього нового часу спростувала думку про ці часи як про період «темряви» та занепаду. Окрасою дійства став виступ відомого українського бандуриста і популяризатора кобзарського мистецтва Тараса Компаніченка, присвячений українській світській музиці ХVІІ ст. Змістовна програма фестивалю переконливо продемонструвала високий як на той час розвиток українського суспільства. На завершення відбулися загальний попис військ залоги, закриття замкової брами, вечірній розвід караулів.

Володимир СКОБ’ЯК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар