ЛІКАРНЮ ПЕРЕДАЛИ, ГРОШІ ЗЕКОНОМИЛИ

Автор: | Опубліковано Новини 1 Коментар

Медицина і освіта стали основними темами 46 сесії Кам’янець-Подільської районної ради, яка відбулася у четвер, 20 серпня.
Так, депутати райради прийняли рішення передати на баланс Кам’янець-Подільського районного центру ПМСД головний корпус Орининської районної лікрані №2. За словами голови райради Віктора Кривака, це зроблено для того, щоб зберегти лікарню та її інфраструктуру, а також профінансувати (заплановано 194 тисячі гривень) роботи з відновлення системи водопостачання і підготовки до зими. Хоча спершу депутатам пропонувалось ліквідувати цей медзаклад чи передати його у власність Орининської сільської ради.

Інша доля спіткала Староушицьку районну лікарню №3. Ні ліквідувати, ні передати її Староушицькій селищній раді депутати не змогли, а для подальшого її існування в районному бюджеті грошей немає. Тим не менш, за інформацією Віктора Кривака, в уряді вважають, що з часом усі медзаклади вторинного рівня повинні фінансуватись за рахунок ОТГ. Тому не дивлячись на те, що зараз Староушицька лікарня залишається у підвішеному стані, швидше за все її таки передадуть Староушицькій ОТГ.

Ще одна новація в районній медицині стосується внесення змін до Статуту комунального некомерційного підприємства «Кам’янець-Подільська центральна районна лікарня». Згідно з цими змінами, тепер районна рада має право затверджувати не передбачені у замовленні Національною службою здоров’я України платні послуги (у тому числі медичні), які буде надавати центральна районна лікарня своїм пацієнтам.

Що стосується безпосередньо фінансів, то вдалося дещо залатати дірки в районному бюджеті завдяки субвенції з держбюджету, виділеної на соціально-економічний розвиток району і додаткових субвенцій від ОТГ та сільських рад. Разом сума склала близько трьох мільйонів гривень. З них 400 тисяч гривень дістануться КНП «Кам’янець-Подільський районний центр ПМСД» на закупівлю двох гематологічних аналізаторів і аналізаторів сечі в Орининську і Староушицьку районні лікарні. 1 млн 739 тисяч гривень підуть на новий мультифункціональний спортивний майданчик у селі Оринин. Ще 386 тисяч призначені КНП «Кам’янець-Подільська центральна районна лікарня» для боротьби з коронавірусом (на придбання медичного обладнання).

Також додатково району вдалося зекономити у галузі освіти. 1 млн 423 тисячі гривень – частина коштів з програми «Шкільний автобус» і «Харчування дітей», що залишились невикористаними під час пандемії COVID-19, були перекинуті на інші нагальні потреби. Зокрема 1 млн 237 тисяч гривень розподілили сектору освіти РДА на забезпечення початку навчального року і проведення карантинних заходів у школах.

Важким для депутатів стало питання про створення нової комунальної установи «Центру професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської районної ради», що має прийти на зміну «Методичному кабінету» сектору освіти РДА. Потреба у переформатуванні виникла тому, що рішенням центральної влади з 1 січня 2021 року усі школи переходять у відання територіальних громад. Методичний кабінет, який залежав від фінансування з держбюджету, скорочується, а замість нього з 1 січня буде діяти нова структура, що опікуватиметься підвищенням кваліфікації вчителів і координацією освітньої діяльності в межах району і на яку передбачено фінансування з центру. Для того, щоб забезпечити перехідний період, і було вирішено в секторі освіти РДА запустити центр професійного розвитку раніше, з 1 вересня. Спочатку районна рада без ентузіазму поставилась до цієї ініціативи, навіть не затвердивши її в порядок денний, але згодом, розібравшись, народні обранці вирішили повернутись до питання і зібратися позачергово 27 серпня. Однак через відсутність кворуму сесія не відбулась.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах
Коментар
  1. Posted by Роман

Додати коментар