Індикатор виборчої свідомості кам’янчан

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Хто на день виборів вирушає в поїздку, але тимчасово не змінив місця голосування, може викидати свій голос у смітник. Підготуватися до виборчого процесу заздалегідь варто було до 25 березня включно, коли спливав термін звернення щодо уточнення своїх персональних даних або включення до перевірених списків виборців. У районі таких заяв надійшло від 461 особи, по місту – 1180, в тому числі 1019 стосувалося змін адреси виборчої дільниці.

  • Виборці найчастіше співставляли прізвища, паспортні дані, адреси, що показує небайдужу громадянську позицію кам’янчан, – каже начальник відділу ведення Державного реєстру виборців райдержадміністрації Наталія Левицька. – Поміж тих, хто голосуватиме не за місцем реєстрації, члени ДВК, студенти, громадяни, які перебувають у відрядженні тощо. Тобто ті, хто прописаний в районі, а бажає голосувати в іншому місті, і навпаки, повинні були написати відповідну заяву.

За словами її колеги, завідувача аналогічного відділу міської ради Наталії Ніколаєвої, списки переписувалися в зв’язку з виїздом жителів за кордон. Понад 100 кам’янчан не хочуть втрачати свій голос і стали на облік при консульствах МЗС, що автоматично переводить їх на іноземні дільниці.

У той же час центральне телебачення повідомляє, що державний реєстр переповнений «мертвими душами». Як зауважують службовці нашого міста та району, на Кам’янеччині виявлено лише одинокі запрошення, що надійшли до осіб, яких уже немає в живих. Якщо людина померла в іншій країні чи поза межами району/міста, і родичі не повідомили про це компетентні органи, то вона залишається в списку, але при уточненні списків ситуація виправляється.

Оскільки людина викреслюється з реєстру лише на основі документального підтвердження, то насправді підрахувати цифру осіб з потойбічного світу в ньому не так легко. Експерти не виключають, що в цій ситуації можливе фальшування результатів виборів, печальний досвід якого маємо з попередніх виборчих перегонів. Сподіваємо, на Кам’янеччині такого не станеться, бо ж не хотілося, щоб вийшло як у цьому анекдоті:

Дід приходить на виборчу дільницю, підходить до одного з членів комісії і питає:

– Я можу дізнатися, моя дружина проголосувала?

– Звичайно, зараз подивимося в списках. Так, ось вона розписалася в отриманні бюлетеня. А що, дідусю, Ви не живете разом?

– Та ні, вона у мене померла 15 років тому, але кожен раз приходить голосувати. А я її все застати не можу.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар