Депутати Кам’янеччини зробили заготовки на наступний рік

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Одна із завершальних сесій районної ради в поточному році відбулася вчора й логічно була присвячена затвердженню нових чи пролонгації діючих районних програм на наступний період. Незважаючи на обширний перелік питань порядку денного, які визначають вектор розвитку Кам’янеччини у соціально-культурній сфері, процес голосування був злагодженим, а депутати ніяким чином не вдавалися до політики. Як прокоментував голова райради Віктор Кривак, усі проекти рішення були розглянуті й обговорені на постійних комісіях та президії, що згуртовує роботу народних обранців на сесійних засіданнях, не розпорошуючи увагу на вияснення деталей та непорозумінь.

Зокрема, на розвиток освіти на 2019-20 рр. затвердили фінансування в розмірі 2270 тис.грн. За пропозицією Ігоря Гая, збільшено з 15 до 50 тисяч преміальний фонд для вчителів, учні яких виграють в обласних та всеукраїнських олімпіад ах та конкурсах, 15 тисяч закладено для нагородження власне школярів-переможців. На програму «Харчування дітей» на наступний рік спрогнозовано з районного бюджету 1327 тис.грн, за які безкоштовно чи в розмірі 50-60% від вартості харчуватимуться пільгові категорії учнів. Майже 1,5 млн.грн затверджено на довіз дітей шкільними автобусами. Соціальному захисту до 2023 року спланували майже 14 мільйонів.

По проблемах б’ють депутатськими запитами

Цього разу скриньку депутатських запитів поповнило два звернення. Ігор Гай звернувся до голови РДА з проханням дирекції Кульчиєвецької школи допомогти у виготовленні проектно-кошторисної документації на встановлення шатрового даху в закладі.

  • Стара покрівля служить вже чверть століття, вичерпала свій термін придатності, й мало того, споруджена зі старих матеріалів, через що втрачається 25% тепла. Поточні ремонти є дороговартісні й малорезультативні. Новий шатровий дах не тільки замінить зношене покриття, а й вирішить питання енергозбереження, – підкреслив Ігор Віталійович.

В свою чергу, Микола Жоган передав очільнику адміністрації клопотання від жителів Баговиці про продовження маршруту рейсового автобуса. Є необхідність перенесення місцевої зупинки, що знаходиться на початку села, вглиб населеного пункту, оскільки дальнім баговичанам, багато з яких щодня їде в місто на роботу, йти до неї треба  зо 2 км.

Загалом на контролі районної районної ради перебуває майже півсотні депутатських запитів. А от наскільки ефективним є такий механізм представництва інтересів громадян депутатами, то, як висловився заступник голови самоврядного органу Віктор Єрменчук, наскільки знаходяться кошти, адже здебільшого запити стосуються використання бюджетних ресурсів.

Утримувати не можна закрити

Не залишають поза увагою депутати й медичну реформу й у її розрізі перелаштування на новий лад первинної ланки охорони здоров’я. В зв’язку з цим сесією внесено зміни до Програми підтримки та розвитку районного центру первинної медико-санітарної допомоги на 2018-20 рр., якою передбачено фінансування в розмірі 112611,9 тис.грн, на поточний рік її забезпечено на зверх 18 млн.грн, з яких 9 мільйонів виділено з районного та місцевих бюджетів.

  • І в нас знову поставатиме питання інвестицій в медицину від територіальних громад. Усі хвилюються, чи будуть закриватися ФАПи. Останнім часом ми ліквідували 6 таких закладів, 72 продовжує працювати. Ніхто не зацікавлений, аби нищити охорону здоров’я в глибинці. Але великою мірою доля ФАПів залежатиме від того, чи підсоблять на їхнє утримання територіальні громади. Лікар не зможе оплачувати комунальні послуги чи робити капремонти, – зауважив директор КП «Комунальне некомерційне підприємство «Кам’янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Станіслав Ростецький.

Подарунки від бюджету

На засіданні депутатський корпус збільшив дохідну частину районного бюджету на понад 900 тис.грн, з яких по власних надходженнях – на 770 тисяч, 136 тисяч передані із скарбниць ОТГ та сільських рад, котрі були перерозподілені між головними розпорядниками коштів. Окрім оплати основних захищених статей, кошти делеговано на закупівлю інвентаря для ДЮСШ в Кульчиївцях (23 тис.грн), реконструкцію даху та перекриття Чорнокозинецького НВК (220), демонтаж і монтаж димохідної труби котельні Чабанівського НВК (53), співфінансування на придбання житла для дитячих будинків сімейного типу (250), протипожежні заходи для лікарень (70), покупку гематологічного аналізатора для ЦРЛ (198), холодильників (27), поточний ремонт загального відділення Староушицької районної лікарні (46 тис.грн).

Зважаючи на обстановку, що склалася в країні, обранці не посміли урізати програму територіальної оборони й 215 тисяч, котрі попередньо планувалося пустити на інші галузі, залишили військовим. Натомість ще й поцікавилися чи вистачає цього забезпечення на нормальне функціонування місцевого підрозділу. Військовий комісар Володимир Возний відрапортував,  що грошей достатньо, аби одягнути 305 оборонців й привести їх у повну готовність в недобру годину.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар