Чергову сторінку літопису перегорнуто

Є такий вислів, що газета – чернетка історії, літопис рідного краю. Вже майже дев’ять десятиліть, починаючи із 26 лютого 1930 року, наш часопис робить щотижня новий запис в особистий щоденник Кам’янеччини. За час існування газета виходила під різними назвами: «Колективіст Прикордоння», «Сталінський клич», «Радянська Кам’янеччина», «За комунізм». 1963 року районний та міський часописи об’єдналися під назвою міськрайонна газета «Прапор Жовтня», а з 1991 року вона знову реформувалася й почала виходити в світ як «Край Кам’янецький».

Спливав час, почали з’являтися нові видання. Конкурувати комунальній газеті із приватними ставало дедалі важче. Але 2016 року із прийняттям Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” у нас з’явився другий шанс. Як довго чекала журналістська спільнота цього документа, однак не сподівалася, що на шляху до омріяної незалежності доведеться зіштовхнутися з багатьма перешкодами, серед яких – небажання чи, можливо, нерозуміння влади, що настав час розпрощатися зі «своїм кишеньковим рупором правди». Такий бар’єр став і перед колективом «Краю Кам’янецького».

Аби потрапити в перший етап реформування, редакції газети довелося подолати чимало перепон, і лише за допомогою суду ми відстояли своє законне право на роздержавлення.

Ще 21 січня минулого року відбулися збори трудового колективу, де одностайним рішенням було визначено про участь редакції і засобу масової інформації в першому етапі реформування. Відповідні пропозиції щодо способу реформування та етапу 26 січня редакція надіслала до засновників – Кам’янець-Подільської районної ради та Кам’янець-Подільської райдержадміністрації.

Та перепоною на шляху до роздержавлення стало небажання органів місцевого самоврядування і державної влади відпустити газету. 18 лютого 2016 року під час обговорення цього питання на пленарному засіданні п’ятої сесії VII скликання не вистачило одного голосу, аби процес реформування запустити в дію. Це вдалося зробити лише з другої спроби, пройшовши через судові засідання. І вже 30 червня на сьомій сесії районної ради VII скликання депутати кількістю в 22 голоси прийняли рішення про реформування газети «Край Кам’янецький» та комунального підприємства «Редакція міськрайонної газети «Край Кам’янецький». Цього ж дня, згідно із судовою ухвалою, відповідне розпорядження підписав і голова райдержадміністрації.

Далі була справа за Постановою Кабінету Міністрів України про зведений перелік учасників першого етапу реформування, на яку нам довелося чекати майже півроку.

Наприкінці 2016-го колектив редакції й гадки не мав, які зовнішні та внутрішні проблеми, викликані суперечностями і недопрацюваннями Закону, чекають нас під час роздержавлення. Найбільш нагальним питанням на першому етапі було юридичне оформлення трансформації від комунальної власності до приватної. Цей етап ми разом із медіа-юристами, експертами проекту ОБСЄ уже подолали. І як результат – 7 квітня 2017 року отримали статус приватного підприємства, а 28 квітня перереєстрували друкований засіб масової інформації «Край Кам’янецький», засновником якого став трудовий колектив.

Реформа друкованих державних та комунальних ЗМІ, яка розпочалася 1 січня 2016 року, триває майже півтора року. Однак за цей час із 244 видань, які зголосилися взяти участь у першому етапі (всього ж під реформування підпадає 690 друкованих ЗМІ), повністю реформувалися 49 комунальних і державних засобів масової інформації; 127 юридичних осіб перебувають у стані припинення; 33 очікують перереєстрації ітільки 36 видань не підготували документів для реформування взагалі. Про це у своєму виступі 24 травня під час комітетських слухань у Верховній Раді України, участь у яких взяв і «Край Кам’янецький», повідомив голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко. Причини такої статистики полягають, зокрема, в юридичних проблемах, із якими зіткнулася реформа. Бездіяльність співзасновників, неприйняття рішення про реформування, беззахисність колективу та редактора до реорганізації, відчуження майна (необхідність передавати приміщення, які перебувають на балансі редакції, або в оренді), неповний перелік видів реформування (виділ), непогашені борги, реєстрація всупереч закону, кабальні договори — такі ключові завади на шляху до реформування перелічив начальник юридичного відділу Української асоціації медіа-бізнесу Олександр Дяченко.

На комітетських слуханнях доповідали як медіа-експерти, так і редактори державних і комунальних друкованих ЗМІ, які презентували своє бачення перебігу процесу реформування.

У підсумку голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар відзначила незворотність реформи.

– Результатом сьогоднішніх слухань мають бути зміни до Закону, які допоможуть редакціям реформуватися. Думаю, що ми маємо узагальнити всі пропозиції й вийти на один законопроект, — сказала вона та запропонувала утворити робочу групу для обговорення пропозицій змін до Закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ.

За словами пані Вікторії, якщо на цій сесії проект буде зареєстрований і проголосований у першому читанні, то максимум у вересні цього року його буде ухвалено.

Редакція «Краю Кам’янецького» в числі перших пройшла цей складний процес реформування і, ставши самостійними, ми вкотре зрозуміли, що крім юридичної складової, потрібно підлаштуватися до вимог медіа-ринку, який сам по собі є динамічним та вимогливим. Але ми, перш за все, повірили у власні сили, у те, що зможемо втриматися на плаву, стати конкурентоспроможними і бути й надалі надійним інформаційним джерелом на Кам’янеччині. Ми зрозуміли, що треба змінювати мислення, переходити на бізнесові рейки й реагувати на потреби аудиторії.

Разом з тим ми вдячні читачам, дописувачам «Краю Кам’янецького», які допомагають творити нові сторінки історії рідного краю. Дуже приємно чути слова подяки на адресу газети. Ми дуже чутливо і толерантно сприймаємо критичні зауваження, і дякуємо нашим критикам за конструктивні поради щодо поліпшення роботи видання.

Ми приймаємо пропозиції і зауваження від наших передплатників, від доброзичливців і опонентів. І сподіваємося на підтримку з боку всіх, хто зараз читає ці рядки. Ми щиро віримо, що наша справа – не марна. Створюючи маленький простір для своїх думок в газеті, ми розширюємо вільний простір для кожної людини. Будь ласка, подумайте про те, що тільки завдяки вам ми зможемо функціонувати і таким чином розширювати простір СВОБОДИ СЛОВА.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар