Примірка костюма обов’язкова, або Як у Вірменській криниці відкрили «модну» експозицію

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Доторкнутись до історії, уповільнити крок та перенестись на кілька століть назад – все це можливо завдяки історичному костюму, який ось уже кілька років поспіль є неодмінною окрасою мистецьких заходів, які проходять у Кам’янці-Подільському. Проте днями всі напрацювання у цій сфері були оформленіу повноцінну експозицію«Тисяча років європейського костюму». Розташувалась інтерактивна виставка у Вірменській криниці на площі Польський ринок.

  • Ми хочемо показати, що Кам’янець має не лише стіни, але й вулиці, по яких можна ходити в історичних костюмах. Є змога одягнутись та піти на прогулянку, зробити чудові світлини, – запрошує кам’янчан до неординарного проведення дозвілляІрина Шухтуєва, майстер з пошиття історичних костюмів та ініціатор відкриття експозиції.

Під час роботи над костюмами був охоплений величезний пласт історичнихданих, тому експозиція буде цікавою і тим, хтозахоплюєтьсявбранням середньовічних дам, і тим, хто не проти приміряти лицарські обладунки. Тут можна дізнатись пікантні подробиці про одягсередньовічних модниць та відкрити для себе чимало цікавих фактів про модну індустрію різних епох.

Урамках відкриття експозиції гості мали змогу долучитись до майстер-класу з середньовічного танцю, який провела Влада Самойлова, відомий знавець та викладач старовинних танців з Києва.Молоді люди в історичних костюмах залюбкивиконувалиневигадливі па та щирораділинагодіспробувати себе вабсолютно новому амплуа.

До створення виставки долучились також студенти та викладачі кафедримистецьких дисциплінКам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

  • Перед нами приклад розвитку тисячолітньої епохи європейської моди, який підтверджує вислів відомого кутюр’є КристіанаДіора: «Як дерева скидають старе листя, так людина скидає одяг, що їй набрид», – зазначила Наталія Урсу, доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри, член Національної спілки художників і Національної спілки краєзнавців України.
  • Модою цікавились завжди, незалежно від епохи та історичних обставин. Одяг спершу демонструвався виключнона манекенах, які називались фігурінами. А карети, в яких вони перевозились, користувались такою популярністю, що їм давали зелене світло навіть для перетину лінії фронту. Неабиякий ажіотаж викликав приїзд такого екіпажу і до Кам’янця-Подільського, – розповіла Наталія Олексіївна, посилаючись на історичні джерела.

Вона переконана, що відкриття експозиції спонукатиме кам’янчан та гостей міста більше дізнаватись просвою історію та прагнути до інтелектуального зростання.

Окрім можливості вивчати культуру та традиції різних історичних епох, костюм виконує й терапевтичну функцію.

  • За кілька років роботи з історичними костюмами я часто спостерігаю, як змінюються люди, які їх одягають: у них одразу випрямляється постава, погляд починає сяяти, а на обличчі обов’язково з’являється посмішка, – розповідає Ірина Шухтуєва. – Тому не соромтесь одягати костюми, виходити на вулиці та бути частиною середньовічного Кам’янця, який усі ми так любимо та намагаємось зберегти його унікальну атмосферу, – закликає Ірина.

Євгенія СОЛОВСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар