Кам’янеччина вкотре лідирує в області

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Завдяки впровадженню в життя низки важливих реформ у соціально-економічній сфері, розпочатим 2010 року, успішній реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, а також цілеспрямованій роботі керівництва Кам’янець-Подільського району щодо поступального розвитку економіки та втілення конкретних заходів у розбудову соціальної сфери, за підсумками минулого року Кам’янеччина впевнено посіла перше місце в області за соціально-економічними показниками.

За словами голови райдержадміністрації Михайла Желізника, такий результат є наслідком тісної та злагодженої співпраці районної державної адміністрації, районної ради, управлінь та відділів райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, а також членів депутатського корпусу.

Завдяки стабільному функціонуванню промислових підприємств – ПАТ «Подільський цемент», ДП «Довжоцький спиртзавод», ТОВ «Будцемрем», ПАТ «Подільські Товтри», ТОВ «Самсон», ПП «Медобори-2006», ДП «Лісове господарство» – обсяг реалізованої промислової продукції за 2012 рік збільшився на 240,1 млн.грн. і склав 1 млрд. 299,1 млн.грн. (темп росту – 122,7%).

Обсяг виробництва основних видів сільськогосподарської продукції, виробленої сільськогосподарськими підприємствами торік, зріс на 70,8%, і склав 751,7 млн.грн. (у порівняльних цінах 2010 року).

За останні роки більш як на 10 тис. гектарів збільшилася площа використання земель сільськогосподарського призначення, в результаті чого зросло валове виробництво продукції рослинництва, зокрема, зернових та зернобобових культур, що дало змогу торік отримати 164,7 тис. тонн валу зерна (148,8 тис. тонн у 2011 р.). Це стало можливим за рахунок збільшення площ посіву зернових до 34,7 тис.га, що на 1,2 тис.га більше ніж 2011 року, а особливо кукурудзи на зерно, питома вага якої торік склала 65% у загальному валовому виробництві.

Триває робота зі зміцнення матеріально-технічної бази сільськогосподарських підприємств. Торік підприємствами та організаціями агропромислового комплексу придбано 25 одиниць сільськогосподарської техніки на суму 5,4 млн.грн.

За останні роки на території району спостерігається тенденція щодо поліпшення стану галузі тваринництва. Це відбувається, передусім, за рахунок птахівництва (збільшення поголів’я до 6,1 млн. курей-несучок торік, що на 2,8 млн. голів більше проти 2011 р.). Позитивні зрушення відбулися й у інших галузях, наприклад, скотарстві (поголів’я ВРХ збільшилося до 4 тис.гол. 2012 р., що на 468 більше, ніж попереднього року) та вівчарстві (1 тис.гол.) у сільгосппідприємствах. У зв’язку з цим обсяг валової продукції тваринництва збільшився на 115% і становив 511,4 млн.грн.

Будівельними підприємствами району торік виконано підрядних робіт на суму 87 млн.грн., що на 15,2% більше за відповідний період минулого року.

Триває реформування сфери житлово-комунального господарства. Проводиться робота з погашення заборгованості за спожиту енергію. Рівень розрахунків за станом на 1.01.2013 р. становить: за спожиту електроенергію – 100,2%, житлово-комунальні послуги – 105,8%.

Обсяг експорту товарів за 9 місяців 2012 року в порівнянні з відповідним періодом 2011-го зріс на 157% і становив 9,9 млн.дол. США.

Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку району торік збільшився на 0,4 млн.дол. США й склав 114,7 млн.дол. США.

Район залишається інвестиційно-привабливим. Успішно працює підприємство з іноземними інвестиціями ПАТ «Подільський цемент». Введено в експлуатацію та проводилися налагоджувальні роботи лінії з виробництва цементу «сухим» способом, нову лінію з пакування, магістральні конвеєри подачі вапняку (після реконструкції). Продовжується реалізація інвестиційного проекту щодо ПАТ «Агрофірма «АВІС» (будівництво новітньої птахофабрики). Крім того, введено в експлуатацію цех з виробництва нерафінованої олії потужністю 5,4 тис.т у с.Панівці, банкетний зал на 300 місць у с.Нігин та приміщення сільської ради в с.Кам’янка.

Торік за рахунок субвенції з Державного бюджету здійснено капітальний ремонт доріг в 56 населених пунктах, на що використано 1,8 млн.грн. Крім того, за рахунок обласного бюджету проведено ремонти доріг комунального значення в 6 населених пунктах району на загальну суму 993,9 тис.грн.

Завершено газифікацію Сокільського та Орининського напрямків – побудовано 102 км газопроводів загальною вартістю 42 млн.грн., з яких 16 млн.грн. – кошти населення і 28,5 млн.грн. – кошти НАК «Нафтогаз України». За станом на 1 січня 2013 року в районі газифіковано 64 з 122 населених пунктів, у тому числі 24 села – торік.

Протягом 9 місяців 2012 року введено в експлуатацію 43 житлові будинки загальною площею 9180 кв.м, що майже в 5 разів більше попереднього року.

Реалізація інвестиційних проектів сприяла створенню 1036 додаткових робочих місць, збільшенню доходів населення, зменшенню кількості безробітних, поліпшенню в цілому інших соціальних показників.

Протягом звітного періоду діяльність органів влади спрямовувалася на зростання рівня оплати праці та недопущення її заборгованості. Сьогодні в економіці району зайнято 8976 осіб з середньою заробітною платою 2508 грн. (для порівняння: середньообласна заробітна плата становить 2425 грн.).

Заборгованість із виплати заробітної плати протягом 2012 року зменшилася на 344 тис.грн. і становила 24,6 тис.грн. двом колишнім працівниками Хмельницької регіональної організації Народного Союзу «Наша Україна».

Рівень зареєстрованого безробіття залишився на рівні попереднього року й за станом на 1 січня цього року в районі становив 2,5%.

Торік до загального фонду зведеного бюджету району надійшло доходів (з урахуванням міжбюджетних трансфертів) на загальну суму 242,2 млн.грн., що становить 101,6% до затверджених показників з урахуванням змін. Це дало змогу значно поліпшити матеріально-технічний стан установ бюджетної сфери, вжити енергозберігаючих заходів.

Обсяг роздрібного товарообігу за 9 місяців 2012 року збільшився на 29,7% і за станом на 1 жовтня 2012 року становив 124,8 млн.грн. Обсяг реалізованих послуг за 11 місяців минулого року зріс на 0,3% і становив 53,6 млн.грн.

Громада Кам’янеччини виконала велику роботу, але ще більше потрібно зробити. І головною запорукою успішності розбудови країни, області, рідного краю є підтримка керівництвом району людей праці, їх задумів і прагнень.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар