Припекло. У Кам’янці батьки зізнаються у фіктивності щеплень дітей

Автор: | Опубліковано Здоров'я Немає коментарів

Офіційно на горі епідемію кору в Україні не оголошено, проте цифри не дадуть приховати, що нині держава переживає масштабну пошесть небезпечного вірусу і він ніяк не хоче здавати своїх позицій.

– Кір продовжує інтенсивно поширюватися й тенденції до зниження захворюваності не спостерігається, – каже завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського міськрайвідділу ДУ «ХОЛЦ МОЗ України» Алла Грицай. – Тільки за минулий тиждень на Кам’янеччині захворіло понад 50 осіб. Всього з початку року кір вразив понад 200 жителів району та 150 містян. Останній масовий спалах недуги у нас фіксували десять років тому, але тоді за увесь рік по Кам’янцю було встановлено лише 40 випадків підступної хвороби.

Лікарі неодноразово заявляли, що антивакцинальна кампанія та скептичне ставлення дорослих до імунізації своїх чад відкрили «зелений коридор» для інфекції. Кір тільки й чекав слабкого місця, аби виплеснутися новою хвилею. Оскільки іншого захисту проти важкого недугу, аніж щеплення, не існує, то виправляти ситуацію необхідно шляхом зрощення високого рівня колективного імунітету. За словами Алли Грицай, на Кам’янеччині розпочато вакцинування за епідеміологічними показами представників груп ризику (лікарі, вчителі, військові, поліцейські). Персонал прищеплюють за кошти державного бюджету, якщо в цих колективах фіксують випадок кору.

– Без перебоїв відбувається дитяча профілактика кору, медзаклади міста та району достатньо забезпечені вакциною для проведення необхідних процедур, згідно з національним календарем щеплень. Головне, аби була згода батьків. Відмічаємо, що дорослі, які раніше не поспішали прищеплювати дітей та домовлялися про липові довідки, зрозуміли, що граються з вогнем. Сьогодні приходять так би мовити з повинною та просять «вколоти» дитину. На основі таких зізнань встановлено, що 30% тих, хто захворів на кір, мали фіктивні щеплення, – розповіла Алла Вадимівна.

Крім цього, в дитячих закладах є обов’язковим відсторонення від навчального процесу непривитих вихованців, коли в колективі констатують діагноз кору.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар