«Швидка» вам не хлопчик на побігеньках

Автор: | Опубліковано Здоров'я 1 Коментар

Окрім всього іншого, медична реформа змінюватиме швидку медичну допомогу, а саме телефонні дзвінки на номер «103» будуть фільтруватися, і добрий лікар Айболить приїжджатиме не до всіх. Зокрема, «швидку» не можна буде викликати через високу температуру й проблеми із тиском.

За задумом реформаторів, екстрена допомога має відповідати своїй назві й мчати до лише до тих хворих, котрі опинилися в невідкладному стані, грубо висловлюючись, на межі життя і смерті, та відійти від практики, коли медики вирушають у дорогу «на загальне нездужання, втому та слабкість».

– Ми приїжджаємо, а людина скаржиться, що випила півтаблетки парацетамолу, а температура 37,2 не падає, – діляться лікарі Кам’янець-Подільської станції екстреної медичної допомоги. – Не кажучи вже, що таку температуру апріорі не потрібно збивати, але ж у цей час на другому кінці міста може трапитися нещасний випадок, а ми читаємо лекції про правила пониження температури. Або інший приклад: чоловік хильнув зайвого, а ви зробіть щось, бо йти на роботу.

Медики розповідають, що кожен третій дзвінок є таким, коли пацієнти можуть стабілізуватися самостійно в домашніх умовах. Минулого року було прийнято 4 тисячі неекстрених викликів, основну частину яких склали гострі респіраторні вірусні інфекції, та 5 тисяч 800 екстрених.

  • Непрофільні виклики – проблема, яка існує вже багато років в Україні. Підвищений тиск або гарячка, температура в дитини – це не причина викликати екстрену медичну допомогу, – вважає в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Як пояснив начальник медичної частини Кам’янець-Подільської станції екстреної медичної допомоги Петро Газдюк, неекстрені виклики мають відійти від обов’язків «103». Передбачається, що «швидка» не їхатиме на застуду, гіпертонію, радикуліти, остеохондрози та артрити, больовий синдром в онкохворих, алкогольний, наркотичний, токсичний абстинентний синдром. Також не чекайте бригади лікарів, якщо у вас загострилася виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічне запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів. В разі виникнення таких симптомів людина має бути на зв’язку та консультуватися зі своїм сімейним лікарем.

За новими правилами, “швидка” спеціалізуватиметься виключно на зверненнях стосовно критичних пацієнтів з втратою свідомості, судомами, раптовими розладами дихання та болем у ділянці серця, блюванням кров’ю, гострим болем у черевній порожнині, зовнішньою кровотечею, ознаками гострих інфекційних хвороб, важкими психічними розладами. Відповідно вона має прибути на місця ДTП, при серйозних тpaвмах або прямій загpозі життю людини (інфapкти, інcyльти та інше).

Окрім коригування стандартів приїзду, зміниться склад бригад екстреної допомоги. Замість лікарів та фельдшерів у карети «швидкої» сядуть парамедики. Але якщо фельдшер може ставити діагноз і призначати лікування, то парамедик таких прав не має. Він надаватиме тільки першу медичну допомогу: робитиме уколи, cepцево-лeгeневу peaнімацію, зупинятиме кpoвотечі. В цьому медична спільнота вбачає основні ризики нововведень, адже розпізнавання важкої хвороби на перших порах відіграє істотну роль в подальшій терапії та одужанні людини.

В інтернеті уже гуляють повідомлення, що по країні викликати швидку додому стає все важче.

– 7 лікарських і 1 фельдшерська бригади швидкої допомоги Кам’янця продовжують працювати за традиційним регламентом та реагують на виклики як екстреного, так і неекстренного характеру, – запевнив Петро Газдюк.

На введення в дію реформи дається п’ятирічний перехідний період. А поки чиновники мудрують, як цього разу поліпшити медичну галузь, громадянам буде не зайвим зміцнити своє здоров’я, адже невідомо, що завтра вам скажуть на іншому кінці проводу, коли ви зателефонуєте за номером «103».

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах
Коментар
  1. Posted by Ірина

Додати коментар