ПАНДЕМІЯ – НЕ ПРИВІД ДЛЯ ПАНІКИ!

Автор: | Опубліковано Здоров'я Немає коментарів

17 травня – день пульмонолога

Весна, зазвичай, – не найгарячіша пора для пульмонолога, та нині маємо нетипову ситуацію. Отож, у переддень професійного свята пульмонологами вирішили поспілкуватися з відомим у медичних колах Кам’янця-Подільського лікарем Володимиром Петровичем СОБКОМ

-Володимире Петровичу, про Covid-19 наразі розмірковують навіть діти. Що ж на нас усіх чекає?

-На думку більшості лікарів, цим вірусом має перехворіли 80% населення. З них від 0,5 до 1% – представники групи ризику.Це діти до 5 років (недостатньо сформований імунітет). Люди старші 65 років, адже саме вони мають серйозні хронічні захворювання, а відтак систематично приймають різні групи препаратів (і не користуватися ними вони не можуть).Звісно й ті, хто має шкідливі звички (тютюнопаління, алкогольна, наркотичназалежність).

– А що ж це за “звір” такий -коронавірус? Звідки він узявся?

– Взагалі коронавірус існував завжди, та він постійно мутує. Отож, Covid-19 – новий штам, який часто спричиняє важку атипову  пневмонію, пригнічуючи імунну систему. Викликається атиповими вірусами, котрі живуть усередині клітин, тому їх непросто виявити. Рентгенологічні зміни виявляються не одразу, а відтак пізні госпіталізація й лікування не завжди дають бажаний ефект

– Володимире Петровичу, як же тоді зберегти легені в доброму стані?

– Здорові легені- це три невід’ємні складові: здоровий спосіб життя; свіже повітря; активний рух.

Звісно, є й інші фактори, які можуть сприяти недузі: супутні захворювання, постійні недоїдання і недосипання тощо.

– На Вашу думку, наразі кількість легеневих хвороб збільшується?

– Такої тенденції не спостерігається, якщо говорити власне про легеневі хвороби, а не ураження цього органу вірусом Covid-19.

– Нині дуже багато інформації подається в інтернеті з питань симптомів і перебігу нової хвороби. Це добре?

– Як сказати. З одного боку, поінформований – значить озброєний. З іншого – є ризик виникнення великої паніки, котра може стати ворогом номер один. Тож найкраще, дотримуючись неухильно правил карантину, при появі підозрілих симптомів звертатися до лікарів, не втрачаючи дорогоцінного часу.

– Як кажуть, легше хворобу попередити…

– Цілком вірно. Тож будьмо здорові!

Денис ГАНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар